Oferta

Patelnie do smażenia ryb

Żadna restauracja nie może obyć się bez profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. Smażenie jest jednym z podstawowych sposobów obróbki żywności, dlatego na wyposażeniu każdej kuchni powinna być wysokiej jakości patelnia. Bez odpowiedniego sprzętu nawet najbardziej doświadczony kucharz może przypalić i zmarnować danie. Przygotowywanie ryb stanowi wyzwanie ze względu na to, że potrawa może stracić delikatną konsystencję i wchłonąć za dużo tłuszczu. Patelnie do smażenia ryb powinny być na wyposażeniu każdego lokalu gastronomicznego, aby zapobiec naruszeniu struktury mięsa.

Patelnie do smażenia ryb

Jaka patelnia do smażenia ryby?

Odpowiednie wyposażenie kuchni w wysokiej jakości patelnie jest gwarancją szybkiej i komfortowej pracy kucharza, co jest niezwykle ważne w tym zawodzie. W profesjonalnej gastronomii, gdzie liczy się wysoka jakość serwowanych potraw, najlepiej sprawdzą się specjalne patelnie do smażenia ryb, przeznaczone do przygotowywania tego rodzaju potraw. W większości charakteryzują się owalnym lub prostokątnym kształtem, o niskich rantach, co umożliwia smażenie ryby w całości. Sprzęty wykonane są przeważnie z aluminium, pokryte powłoką teflonową, ceramiczną lub tytanową. Równie popularne są patelnie żeliwne, stalowe i miedziane.

Patelnia a walory smakowe ryb

Profesjonalna patelnia do smażenia ryb zapewnia potrawie doskonały smak oraz zapobiega przywieraniu mięsa. Ponadto, dzięki wysokiej jakości powłokom, jest możliwość smażenia ryb z minimalną ilością tłuszczu, co również wpływa na smak dania. Dla kucharzy w szczególności uciążliwa jest obróbka mięsa ryb uprzednio zamrożonych, mocno nasiąkniętych wodą. Z tego względu szczególnie przydatne okazują się specjalne patelnie gastronomiczne do smażenia ryb. Niskiej jakości sprzęt o zużytej powłoce może powodować przywieranie i palenie mięsa. Wówczas potrawa nie będzie nadawała się do podania. Marnowanie żywności nie tylko nie jest ekologicznym rozwiązaniem, ale również generuje większe koszty prowadzenia lokalu.

Regeneracja powłok profesjonalnych patelni

Nawet najlepsza patelnia do smażenia ryb z czasem ulega zużyciu. Profesjonalne patelnie generują stosunkowo wysokie koszty zaopatrzenia kuchni, jednak częsta wymiana sprzętu na nowy nie musi być koniecznością. Alternatywą jest wymiana jedynie powłoki patelni, co jest o wiele tańszym rozwiązaniem. Nelvi Gastro specjalizuje się w nakładaniu na sprzęty gastronomiczne powłok fluoropolimerowych lub profesjonalnych powłok Vitaflon®. Patelnia z wysokiej jakości powłoką jest odporna na działanie wysokiej temperatury i uszkodzenia mechaniczne, dlatego dobrze sprawdzi się w restauracyjnej kuchni podczas intensywnego użytkowania. Warstwa ochronna patelni ułatwi smażenie ryb, nie dopuszczając do ich przywierania. Profesjonalny sprzęt gastronomiczny powinien znaleźć się w każdej restauracji, szczególnie jeżeli w karcie dań dostępne są smażone ryby, przygotowywane na wiele sposobów.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.