Oferta

Blachy piekarnicze

Jakość sprzętu gastronomicznego wykorzystywanego w gastronomii przekłada się na wydajność pracy kucharzy. W restauracji, barze czy stołówce powinny znajdować się blachy piekarnicze przystosowane do wypieku różnego rodzaju dań.

Blachy piekarnicze – podstawowy sprzęt kucharza

W lokalu gastronomicznym doświadczony kucharz o odpowiednich kwalifikacjach jest na wagę złota. Jednak liczą się nie tylko umiejętności, ale również wykorzystywany sprzęt. Bez niego nawet najlepszy kucharz nie stworzy wyśmienitych dań. Korzystając z niskiej jakości blach piekarniczych, wszelkie wypieki mogą spalić się, spowolnić wypiekanie czy serwowanie potraw. Dostępne są różnego rodzaju blachy piekarnicze renomowanych producentów, takich jak Tomgast, de Buyer, Unox, Hendi czy Redfox. Najczęściej wykonane są z aluminium oraz stopu aluminium i stali. Bardzo popularne są również blachy piekarnicze ceramiczne, z kamienia lub z teflonu. Wysokiej jakości formy powinny charakteryzować się łatwością czyszczenia, dobrym przewodnictwem cieplnym oraz nieprzywieralnością. Podczas zakupu można wziąć pod uwagę blachy piekarnicze używane.

Jak wybrać blachy piekarnicze?

Podczas wyboru blachy piekarniczej należy wziąć pod uwagę jej przyszłe zastosowanie. Do wypieku potraw mącznych w szczególności sprawdzą się profesjonalne blachy piekarnicze cukiernicze wykonane z aluminium. Wykorzystywane są najczęściej w restauracjach serwujących pieczywo, pizzę i ciasta. Atutem form aluminiowych jest dobre przewodzenie ciepła i proste czyszczenie. Natomiast blachy piekarnicze stalowe będą idealne do wypieku mięs i innych potraw wymagających bardzo wysokiej temperatury. Sklepy gastronomiczne oferują wiele rodzajów sprzętów – blachy piekarnicze aluminiowe dwustronnie powlekane warstwą aluminium, formy wyłożone silikonem, specjalne blachy do wypieków hamburgerów, pizzy, muffinek, a także blachy piekarnicze bagietkowe.

Blachy piekarnicze

Sprzęty dostępne są w różnych rozmiarach, które umożliwiają przygotowywanie różnorodnych potraw. Przykładowo, blacha piekarnicza perforowana ma konkretne zastosowanie. Dzięki miseczkom osadzonym na blasze, idealnie nadaje się do wypieku hamburgerów czy muffinek, wymagających lepszej cyrkulacji gorącego powietrza. W sklepach można spotkać sprzęty o różnych wymiarach np. blachy piekarnicze 60x40 cm czy blachy piekarnicze 60x80 cm. Wybierając sprzęt gastronomiczny, warto zwrócić uwagę, czy posiadają właściwości niskotłuszczowego smażenia i pieczenia.

Renowacja powłok blach piekarniczych

Aby długo cieszyć się właściwościami blach piekarniczych, należy poddawać je regularnej regeneracji. Nelvigastro specjalizuje się w rzemieślniczej renowacji powłok, poprzez ich usuwanie i nakładanie nowych – fluoropolimerowych oraz specjalnych powłok Vitaflon®. Dzięki temu blachy piekarnicze i inne sprzęty gastronomiczne będą cechowały się jeszcze większą wytrzymałością mechaniczną. Powłoki umożliwiają zarówno pieczenie produktów spożywczych w szerokim zakresie temperatur, jak i bezpieczeństwo ich użytkowania.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.