Profesjonalne patelnie dostępne na rynku charakteryzuje długa żywotność i wytrzymałość mechaniczna. Jednak nawet najwyższej jakości sprzęt z czasem ulega zużyciu. Takiej patelni nie trzeba wyrzucać do kosza. Istnieje skuteczny i prosty sposób na naprawę starego sprzętu.
Jak poznać, że patelnia zużyła się?
Obecnie patelnie z nieprzywierającą powłoką non-stick są standardem w domach i lokalach gastronomicznych. Jednym z najczęściej wykorzystywanych materiałów, z których wykonane są powłoki jest teflon. Tworzywo posiada właściwości nieprzywierające, dzięki czemu smażenie czy grillowanie potraw jest bardzo proste i wygodne. Patelnie teflonowe są bardzo wytrzymałe i odporne na działanie wysokich temperatur. Niestety z czasem powłoka ulega zużyciu. Po czym poznać, że patelnia nie nadaje się do użytku? Przede wszystkim potrawy zaczynają przywierać do powierzchni i nie ma możliwości smażenia beztłuszczowego. Na powłoce pojawiają się również zarysowania, uszkodzenia i odbarwienia. Patelnia może również wypaczać się, przez co dania smażą się nierównomiernie. Można spowolnić proces zużywania się patelni korzystając z drewnianych akcesoriów do mieszania i przewracania potraw. Niestety metalowe łyżki czy łopatki rysują powłokę. Jak zatem naprawić zużytą patelnię? Wystarczy poddać sprzęt regeneracji.
Patelni z uszkodzoną lub zużytą powłoką nie trzeba od razu wyrzucać do kosza. Dużo lepszym rozwiązaniem jest regeneracja powłok teflonowych. Dzięki temu można nie tylko zaoszczędzić pieniądze, ale również zadbać o środowisko naturalne. Nelvi Gastro specjalizuje się w nakładaniu powłok fluoropolimerowych oraz regeneracji sprzętu gastronomicznego przez nakładanie profesjonalnych powłok Vitaflon®. Powłoki z tej serii charakteryzują się dużą wytrzymałością oraz dłuższą żywotnością. Przeznaczone są do profesjonalnych kuchni, gdzie patelnie są intensywnie użytkowane i wymagają dużej wytrzymałości mechanicznej. Dzięki funkcji non-stick potrawy nie przywierają do powierzchni patelni, co zdecydowanie ułatwia smażenie i grillowanie potraw bez użycia tłuszczu.
Poddając powłoki procesowi regeneracji możemy dać patelniom „nowe życie”. Nie ma konieczności wyrzucania sprzętu i kupowania nowego, co wymaga dużych nakładów finansowych. Dzięki regeneracji patelnia będzie jak nowa i posłuży jeszcze długi czas.