FAQ

Czy mogę nie używać tłuszczu na patelniach z powłoką Vitaflon?

Z technicznego punktu widzenia można smażyć na powłokach marki Vitaflon bez użycia tłuszczu.

Jednak dodanie tłuszczu wpływa na walory smakowe, a ponad to używając tłuszczu, łatwiej jest zaobserwować zbyt wysoką temperaturę na patelni. Przykładowo temperatura dymienia oleju rzepakowego to 205 °C, oleju słonecznikowego to 225 °C a masła to 150°C.

Należy pamiętać, że powłoki non-stick mają swoją graniczną odporność termiczną do 260°C i dymiący się np. olej słonecznikowy informuje nas, że temperatura jest wyższa lub równa 225 °C, a powłoka patelni może ulec przegrzaniu i uszkodzeniu.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.