Oferta

Patelnie gazowe

Od jakości patelni w dużej mierze zależy szybkość przygotowywania posiłków, co jest kluczowe w restauracjach czy barach obsługujących dużą liczbę gości. Patelnie gazowe gastronomiczne różnią się od domowych poziomem specjalizacji i wielkością. Ich zadaniem jest usprawnienie pracy kucharzy i serwowania dań gościom restauracji..

Patelnie do różnych zadań

W zależności od rodzaju, patelnie posiadają pojemność od 8 do nawet 120 litrów, co pozwala na dopasowanie sprzętu do indywidualnych potrzeb kucharza. Sprzęt umożliwia przygotowywanie mięsa, ryb, warzyw, produktów mącznych, zarówno smażonych, jak i duszonych. Co równie ważne, patelnia gazowa idealnie nadaje się do robienia dań stir fry na woku, co w przypadku patelni elektrycznych może być utrudnionym zadaniem. Dostępne są również uchylne patelnie z misą wzmocnioną na dole półką. Idealnie sprawdzą się we wszystkich zapleczach kuchennych zbiorowego żywienia. Profesjonalne sprzęty dają możliwość obróbki termicznej jedzenia, a przede wszystkim smażenia na oleju w temperaturze do 250 stopni C. Dobrym wyborem jest patelnia gazowa używana, podlegająca regeneracji i pielęgnacji. Warto wybierać sprzęty wysokiej jakości i regularnie wymieniać zużytą powłokę. Dzięki temu patelnia gazowa będzie służyła przez długi czas, doskonale spełniając swoje funkcje.

Patelnie gazowe

Rodzaje patelni gastronomicznych

Za pomocą patelni gazowej można smażyć, dusić, podgrzewać i zapiekać składniki dań. Wyróżnia się patelnie gazowe gastronomiczne wykonane z aluminium, stali, miedzi czy żeliwa. Dobrej jakości patelnia gazowa gastronomiczna jest odporna na zarysowania i zniszczenia, nawet w przypadku mieszania potraw za pomocą metalowych akcesoriów kuchennych. Patelnia gazowa żeliwna długo utrzymuje ciepło i jest odporna na działanie bardzo wysokich temperatur. Patelnia przemysłowa gazowa wykonana ze stali również nie jest podatna na uszkodzenia mechaniczne czy wgniecenia. W profesjonalnej kuchni często można spotkać sprzęty wykonane z miedzi i aluminium, które wykazują podobne właściwości. Przede wszystkim bardzo szybko i równomiernie nagrzewają się na całej powierzchni, co daje możliwość szybkiego przygotowywania dań.

Regeneracja powłok patelni gastronomicznych

Wszystkie profesjonalne patelnie na kuchnie gazowe powinny charakteryzować się dużą odpornością na zużywanie. Jest to szczególnie ważne podczas użytkowania przez wiele godzin każdego dnia. Jednak bez odpowiedniej pielęgnacji i regeneracji mogą stracić swoje właściwości. Z tego względu warto regularnie wymieniać powłoki, zamiast kupować nowy sprzęt. Nelvi Gastro oferuje regenerację zużytych patelni poprzez usuwanie starej powłoki i nakładanie nowej. Profesjonalne powłoki fluoropolimerowe oraz Vitaflon® charakteryzuje duża wytrzymałość termiczna, odporność i nieprzywieralność. Dedykowane są do patelni gastronomicznych, których temperatura smażenia nie przekracza 360 stopni C. Wszystkie powłoki są dopuszczone do kontaktu z żywnością i spełniają wysokie standardy jakości.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.