W branży gastronomicznej powłoki non-stick mają bardzo szerokie zastosowanie. Powłoki te zużywają się, a to generuje koszty, a praca ma wyposażeniu ze zużytą powłoką obniża jakość serwowanych dań i generuje wiele innych strat.
Rozwiązaniem jakie oferuje Nelvi Gastro jest REGENERACJA POWŁOK, którą można wykonać na:
Regeneracja powłok to konkretne oszczędności i dbałość o wysoką jakość usług.
Jednym z głównych sposobów obróbki żywności jest smażenie, dlatego profesjonalne patelnie gastronomiczne powinny znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni – barów, stołówek czy hotelowych restauracji. Każdy lokal gastronomiczny musi być odpowiednio wyposażony, by był funkcjonalny. Jedną z elementarnych czynności w każdej kuchni jest skompletowanie urządzeń i akcesoriów – m.in. profesjonalnych patelni służących do obróbki termicznej żywności. Można na nich smażyć, gotować, dusić, podgrzewać, zapiekać i grillować, a także suszyć składniki dań.
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni gastronomicznych oferowanych przez czołowych producentów, spośród których wymienić należy Hendi, Bartscher, Stalgast, De Buyer czy Tomgast. Dobrej jakości patelnie gastronomiczne są odporne na uszkodzenia mechaniczne czy wysoką temperaturę, dobrze sprawdzą się w restauracyjnej kuchni mimo intensywnego użytkowania. Pomimo, że urządzenia te charakteryzują się wysoką trwałością, to jednak w warunkach intensywnego użytkowania sprzętu ich powłoki ulegają zużyciu, a w konsekwencji tracą swoje właściwości.
Patelnie przemysłowe wykorzystuje się w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, m.in. restauracjach, barach czy stołówkach. W kuchniach restauracyjnych wykorzystywane są przede wszystkim duże patelnie gastronomiczne. Służą one do smażenia różnych produktów spożywczych. Obróbka termiczna jest jednym z najważniejszych procesów, jakie stosuje się w trakcie przygotowywania potraw w lokalach gastronomicznych.
Mogą mieć różne pojemności, wielkości oraz kształty, a także inne przeznaczenie. Patelnie mogą być też produkowane z różnych materiałów – do wyboru są wysokiej jakości patelnie stalowe, żeliwne, aluminiowe i miedziane. Popularnym wyborem w gastronomii będzie między innymi profesjonalna patelnia do naleśników, patelnie uniwersalne, typu wok czy też patelnie gastronomiczne do smażenia ryb wykorzystywane między innymi w nadmorskich smażalniach.
Patelnie gastronomiczne pokryte powłoką PTFE wyróżniają się tym, że można na nich smażyć z niewielką ilością tłuszczu i jedzenie do nich nie przywiera. PTFE jest powłoką obojętną i nie wchodzi w reakcję z potrawami. Takie patelnie można bezpiecznie nagrzewać do 260 stopni Celsjusza.
W trakcie eksploatacji sprzętu nieprzywierające powłoki patelni ulegają uszkodzeniu, co w wielu przypadkach kończy się wymianą sprzętu na nowy. Nie musi tak jednak być, bo warto wiedzieć, że istnieje możliwość wymiany takiej powłoki na nową. Nelvi Gastro specjalizuje się w nakładaniu powłok fluoropolimerowych i w regeneracji sprzętu gastronomicznego poprzez nakładanie profesjonalnych powłok Vitaflon® zapewniających dłuższą żywotnością i wytrzymałość mechaniczną.
Patelnie elektryczne są wyposażone w misy ze stali nierdzewnej, które zapewniają utrzymanie wysokiego poziomu higieny. Wyposażone w termostaty umożliwiają smażenie w szerokim zakresie temperatur i bezpieczeństwo podczas ich użytkowania. Z uwagi na konstrukcje patelni elektrycznych w których urządzenia elektroniczne bywają zintegrowane z płytą roboczą nie istnieje możliwość ich regeneracji.