Oferta

Profesjonalne gofrownice dla gastronomii

Jednym z elementów wyposażenia kawiarni i małej gastronomii są gofrownice , które szczególnie w okresie letnim ulegają intensywnej eksploatacji.

 

Profesjonalne gofrownice do gastronomii

Podstawą działalności lokalu gastronomicznego jest wyposażenie w odpowiedni profesjonalny sprzęt.. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów gofrownic produkowanych przez renomowane marki, a wśród liderów branży nie można pominąć takich firm jak Hendi, Forgast, Stalgast czy Gredil.

Dobrej jakości gofrownica gastronomiczna będzie służyła długo mimo intensywnej eksploatacji. W warunkach ciągłego użytkowania sprzętu powłoki non-stick (powłoki nieprzywierające) ulegają jednak zużyciu i tracą swoją właściwości, co wpływa na pogorszenie komfortu pracy. Warto w tym miejscu podkreślić, że szczególnie gofry wykazują tendencję do przywierania. Istnieje jednak możliwość  przeprowadzenia renowacji powłoki i wydłużenia tym samym okresu użytkowania sprzętu.

profesjonalne gofrownice do gastronomii

 

Gofrownica do gastronomii – urozmaicenie menu

Profesjonalna gofrownica pozwoli urozmaicić ofertę lokalu o gofry serwowane na wytrawnie lub na słodko. Zazwyczaj są to urządzenia będące na wyposażeniu małych lokali gastronomicznych, często będąc podstawą niewielkiego sezonowego biznesu.

Dostępne są różne gofrownice, pozwalające na przyrządzanie gofrów w różnych kształtach i z różnego rodzaju ciasta. Część z nich umożliwia przygotowywanie tradycyjnych gofrów lub w kształcie serca, kwiatka lub okrągłych. Popularnym wyborem w gastronomii jest między innymi profesjonalna gofrownica z okrągłą formą do przygotowywania gofrów belgijskich czy gofrownice bubble waffle.

Wybierając profesjonalne gofrownice, trzeba zwrócić uwagę na ich parametry – jak m.in. moc. Profesjonalne modele mają zwykle co najmniej 1500W lub 2000W. Maszyna o mocy 1500W będzie wystarczająca do obsługi gości w małym punkcie gastronomicznym. O tym, ile powinna wynosić ta wartość, decyduje zastosowanie gofrownicy. Ważny jest też materiał, z którego wykonano obudowę, dobra płyta grzewcza, średnica, termostat, timer oraz zakres regulacji temperatury, który pozwoli kontrolować stopień wypieczenia ciasta.Gofrownice przemysłowe mogą być pojedyncze lub podwójne.

 

Gofrownice gastronomiczne z powłoką PTFE

Ważnymi elementami tych urządzeń są obudowa ze stali nierdzewnej oraz solidne płyty grzewcze pokryte nieprzywierającą powłoką non-stick (powłoki PTFE lub potocznie zwaną powłoką teflonową).

gofrownica profesjonalna

 

Wydłużony cykl życia gofrownic gastronomicznych

Podczas codziennego użytkowania każdego sprzętu ulega on zużyciu. Nawet urządzenia wykonane z wysokiej jakości materiałów ulegają stopniowemu zużyciu w trakcie eksploatacji. Gofrownice w gastronomii pracują od 8 do 10 godzin każdego dnia co przy stałym podgrzewaniu powoduje szybszą degradację powłoki, co wiąże się zwykle z koniecznością zakupu nowego towaru. Alternatywą do wymiany sprzętu na nowy jest możliwość regeneracji zużytej  powłoki, a w zasadzie jej wymiana na nową. Takie podejście wydłuża żywotność urządzenia gwarantując jednocześnie jego komfortowe użytkowanie oraz redukcję kosztów działalności.. Regeneracja sprzętu w przeciwieństwie do jego wymiany nowy jest również w pełni zgodna proekologiczną polityką firmy, gdyż przyczynia się do redukcji emisji CO2 powstającego w procesie produkcyjnym nowego sprzętu.

Nelvi Gastro specjalizuje się w regeneracji sprzętu gastronomicznego oraz w nakładaniu powłok fluoropolimerowych lub profesjonalnych powłok Vitaflon®, które zagwarantują dłuższą żywotność urządzeniu oraz podniosą jego wytrzymałość.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.