FAQ

Kiedy wyrzucić patelnię teflonową?

Patelnia teflonowa może służyć wiele lat, o ile będziemy dbać o nią w odpowiedni sposób. Dzięki temu przedłużymy żywotność sprzętu. Niestety z czasem każda patelnia ulega zużyciu, co uniemożliwia dalsze użytkowanie. Jak dbać o patelnię teflonową i kiedy konieczna jest wymiana?

 

Kiedy wyrzucić patelnię

 

Użytkowanie patelni teflonowej

Powłoki teflonowe charakteryzują się dużą żywotnością i wytrzymałością mechaniczną. Teflon należy do najbardziej stabilnych termicznie tworzyw, wykazując dużą odporność na działanie wysokich temperatur. Smażenie na patelni teflonowej jest proste, szybkie i nie wymaga używania tłuszczu. Dzięki funkcji non-stick patelnie można łatwo utrzymać w czystości, a produkty nie przywierają do powłoki. Niezależnie od jakości, każda patelnia z czasem zużywa się. Aby opóźnić ten proces i uniknąć częstej wymiany sprzętu, należy odpowiednio o niego dbać. Przede wszystkim podczas mieszania lub przewracania potraw nie wolno korzystać z akcesoriów wykonanych z metalu. Do tego celu przeznaczone są przybory drewniane lub wykonane z tworzywa sztucznego np. silikonu. Natomiast do czyszczenia patelni nie należy używać szczotek czy ostrych gąbek. Wszystko to naraża powłokę teflonową na zdarcie. 

 

Oznaki zużycia powłoki teflonowej

Nawet najwyższej jakości patelnie teflonowe ulegają zużyciu. Warto zwrócić uwagę na kilka czynników, które powinny skłonić do wymiany sprzętu. Pierwszym z nich są widoczne zarysowania i zadrapania. Oznacza to, że powłoka teflonowa została naruszona, a patelnia straciła właściwości non-stick. Smażone potrawy mogą przywierać do patelni, co ma niekorzystny wpływ na smak i wygląd dania. Patelnia może również ulec wypaczeniu. Wówczas powierzchnia sprzętu jest nierówna, a potrawy nie smażą się równomiernie. Z czasem na powłoce mogą pojawiać się przebarwienia, co jest skutkiem długotrwałego kontaktu z żywnością. Jednak, jeżeli patelnia intensywnie ciemnieje, może to oznaczać, że powierzchnia została uszkodzona. Wszystkie powyższe czynniki oznaczają, że czas na wymianę patelni na nową. Jednak, czy wyrzucanie starej patelni to zawsze dobre rozwiązanie?

Wyrzucać czy regenerować?

Proces regeneracji patelni to rozwiązanie nie tylko korzystne finansowo, ale również ekologiczne. Nie ma konieczności wyrzucania patelni z zarysowaną lub uszkodzoną powłoką. Lepiej zdecydować się na regenerację sprzętu. Nelvi Gastro specjalizuje się w regeneracji sprzętu gastronomicznego poprzez nakładanie profesjonalnych powłok Vitaflon®, gwarantujących długą żywotność i wytrzymałość mechaniczną. Dzięki procesowi regeneracji patelnia będzie jak nowa i odzyska swoje właściwości. Potrawy nie będą przywierać do powierzchni patelni, będą odporne na działanie wysokich temperatur oraz wszelkie zarysowania. Ponadto, powłoki z serii Vitaflon® nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji. Są całkowicie bezpieczne i dopuszczone do kontaktu z żywnością. 

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.