Smażone jajka są jedną z podstawowych pozycji w menu restauracji czy kawiarni. Danie jest proste w przygotowaniu, jednak bez odpowiedniego sprzętu gastronomicznego, efekt może nie być zadowalający. Co więcej, podczas smażenia jajek na tradycyjnej patelni ciężko zachować okrągły i estetyczny kształt.
Profesjonalne blachy do jajek sadzonych
Podstawą działalności restauracji jest sprzęt ułatwiający i usprawniający przygotowywanie posiłków dla gości. Jednym z nich jest blacha do jajek sadzonych, dzięki której smażone jajko będzie miało idealnie równy, okrągły kształt. Odpowiednie urządzenia pomagają kucharzom nadać walorów estetycznych potrawom. Blachy mają wiele zastosowań. Przeznaczone są również do przygotowywania placków, muffinek czy racuchów w piecach konwekcyjno-parowych oraz piekarnikach z rusztami na GN. Zagłębienia sprawiają, że potrawy charakteryzują się jednakową wielkością i kształtem. Wizytówką lokali gastronomicznych jest nie tylko znakomity smak dań, ale również sposób ich podawania.
Goście restauracji oczekują atrakcyjnie wykonanych i serwowanych potraw. Smażąc na tradycyjnej patelni nie uzyskamy pożądanego kształtu jajek. Dodatkowo mogą przywierać do patelni, szczególnie jeżeli jej powłoka uległa zużyciu w czasie eksploatacji. Natomiast blachy GN do smażenia jajek sadzonych są łatwe w czyszczeniu i nie wpływają na smak przygotowywanych potraw. Ponadto blachy GN o ujednoliconej wielkości można z łatwością dopasować do praktycznie każdego urządzenia gastronomicznego.
Wydłużanie żywotności sprzętu gastronomicznego
Sprzęty na co dzień wykorzystywane w restauracjach muszą odznaczać się wysoką jakością, aby zachowały funkcjonalność przez długi czas. Na rynku dostępne są głównie aluminiowe blachy do jajek sadzonych pokryte teflonem, który z czasem ulega zużyciu, powodując przywieranie potraw. Dotyczy to zarówno wysokiej jakości akcesoriów gastronomicznych, jak i tańszych odpowiedników. Blachy do jajek sadzonych poddawane są działaniu wysokiej temperatury, nawet przez kilka godzin w ciągu dnia, co prowadzi do szybkiej degeneracji powłoki. Zwykle wiąże się to z koniecznością zakupu nowego sprzętu, co jest kolejną inwestycją dla właścicieli lokali gastronomicznych.
Alternatywą dla nowego zakupu jest wymiana powłoki blachy. Takie rozwiązanie daje możliwość redukcji kosztów prowadzenia działalności. Wymiana powłoki wydłuża żywotność sprzętu, jednocześnie gwarantując komfortowe użytkowanie. Co więcej, regeneracja powłok, zamiast wymiany sprzętów gastronomicznych, wpisuje się w ideę proekologicznej polityki firmy, przyczyniając się do redukcji emisji dwutlenku węgla do atmosfery.
Nelvi Gastro specjalizuje się w regeneracji sprzętu gastronomicznego, w tym blach do jajek sadzonych. Podstawą naszej działalności jest nakładanie powłok fluoropolimerowych lub profesjonalnych powłok Vitaflon®. Takie rozwiązanie zapewnia dłuższą żywotność sprzętu, komfortowe użytkowanie oraz redukcję kosztów.